Kralen in Broderie d'art

20180926_221423 Broderie d'art, kralen in diverse vormen en maten geborduurd met een lunevillenaald.

Welke kralen gebruik je in broderie d'art?

Kralen bestaan in soorten en maten, en natuurlijk kan je die allemaal gebruiken voor broderie d’art als deze goed in je ontwerp passen. De meest gebruikte kralen om mee te borduren zijn tussen de 1-5 mm groot. Als algemene regel geldt, hoe kleiner de kraal, hoe mooier er een gebogen vorm mee geborduurd kan worden, kleine kralen kunnen een bocht soepeler maken dan grote kralen, grotere kralen zullen een hoekiger bocht vormen. Grotere losse kralen kunnen wel goed toegepast worden als accent.

De techniek van kralen opnaaien met de lunevillenaald is er op gericht om tijd te besparen, de kralen zitten al op de werkdraad en hoeven dus niet steek voor steek, kraal voor kraal opgepakt, aangeregen en opgenaaid te worden. De meeste kralen die regelmatig gebruikt worden in broderie d’art zijn van glas of kristal en worden op draad verkocht. Deze kunnen eenvoudig van deze draad op een werkdraad overgezet worden, ook weer erg fijn om daarmee tijd te kunnen besparen. Een ander voordeel van kralen op draad verwerken is dat je niet afhankelijk bent van het feit of er al dan niet een (kralen-)naald door je kraal past, kralen kunnen zo dun zijn dat ze alleen maar van kralendraad op een zijden werkdraad overgeschoven kunnen worden! Kralen kunnen we onderscheiden in kleur, transparantie en glans, en natuurlijk de vorm, die onverwacht veel invloed op het eindresultaat heeft.

Verschillende vormen kralen:

Rocailles: De meest bekende vorm kralen is de rocaille, een ronde kraal. Ik werk zelf niet graag met rocailles, doordat ze rond zijn komt de vorm die ermee geborduurd wordt niet goed tot z’n recht, verschillende steekstructuren slaan met rocailles dood omdat ze geen richting geven, je oog niet begeleiden in een kijkrichting over je werk heen. Een paar rijen rocailles naast elkaar vormt een vlak van ronde vormen waarbij het niet veel uitmaakt of de kralen netjes achter elkaar liggen of dat ze meer willekeurig geborduurd zijn. Ik kies alleen voor rocailles als de kleur of schittering iets toevoegt aan m’n werk, wat andere kralen uit m’n collectie niet doen.

3 facetten kralen: Deze kralen zijn aan de uiteinden rondgeslepen en hebben geslepen vlakjes. Dit zijn mijn favoriete model kralen, door de facetten vangen ze het licht steeds op een andere manier. Deze kralen zijn iets langer dan ze breed zijn, waardoor ze altijd een richting in je borduurwerk geven. Met deze kralen komen verschillende steekstructuren goed tot z’n recht, en deze kralen kunnen goed gebruikt worden in vlakvullingen waarbij het vlak met parallelle golvende lijnen gevuld wordt.

blogkralen1

Micro-tubes: hele kleine en dunne kraaltjes, maar 1 mm lang. Door deze kralen passen vaak geen kralennaalden meer, en zijn dus alleen toepasbaar met een lunevillenaald. Deze kralen zijn prachtig om toe te passen in verfijnde structuren, en doordat ze zo kort en recht zijn erg fijn om in lange golvende lijnen toe te passen.

Lkoraalsteek 2

Tubes en halve tubes, deze zijn ook bekend als staafkralen. Tubes zijn meestal 5-10 mm, veel groter is niet fijn om mee te werken, en zeker in toepassingen op kleding ook niet erg praktisch. Halve tubes zijn meestal 2-3 mm lang. Bij het gebruik van tubes of halve tubes in lijnen moet je opletten niet teveel details in je vormen te willen maken. Tubes zijn erg mooi te verwerken in visgraten of randen waarin ze haaks of schuin op de te volgen lijn toegepast worden.

LVeersteken met tubes

Vintage kralen zijn vaak onregelmatiger van vorm, waardoor ze het licht mooi vangen en het licht speels over de kralen gaat.

kralenblog2

Perles papillon, twee ronde bolletjes die tegen elkaar aan gesmolten lijken, met in het midden een gat, daardoor liggen de bolletjes aan weerszijden van de draad. Een zeer uitdagende kraal om te verwerken als deze een voor een achter elkaar geborduurd wordt ontstaat er een rij die lijkt op een ritssluiting, deze kraal gaat leven als je deze niet al te netjes verwerkt, 2 kralen in een te kleine steek, waardoor de bolletjes rechtop gaan staan en ineens veel licht vangen.

kralenblog3

Allerlei overige kralen van diverse materialen zoals swarovski, mineralen, schelpen, parels en parelmoer kunnen vaak erg mooi als blikvanger als enkele kraal of als groepje kralen verwerkt worden. Een borduurwerk krijgt meer diepte en rijkdom als er meer variatie in vormen, groottes en variatie in glans of matte materialen toegepast worden.

blog4

Een uitgebreid assortiment van kralen op draad voor broderie d'art is te vinden op de nieuwe webshop! 

Garenkeuze voor het borduren met kralen

Voor het borduren met kralen kan een gewoon machinegaren gebruikt worden, ik heb zelf een voorkeur voor cotton silk finish van Amann Mettler, dit is een fijn zacht en soepel garen dat zich goed voegt in het borduurwerk en ook als siergaren toegepast kan worden. Op veel andere opleidingen wordt er gekozen voor fil a gant van fil au chinois, dit is een katoenen garen dat gecoat is. Door de coating is dit garen wat stugger, waardoor de lussen van de kettingsteek die je maakt altijd een beetje open blijven staan. Ik vind het zelf geen fijn garen voor broderie d’art omdat het wat meer snijdt aan je handen, en dat is als je lang aan het werk bent niet prettig.

Over de kleurkeuze van je garen, daar zijn verschillende uitgangpunten voor. Het garen zal door de manier van werken met de lunevillenaald altijd tussen de kralen enigszins zichtbaar zijn, dus heb je verschillende mogelijkheden om je kleur garen te bepalen.

  • de kleur van je kralen en de ondergrond zijn bijna gelijk, dan kies je voor een garen dat daarbij kleurt.
  • De kleur van je kralen is donker, de ondergrond is licht, dan heb je de keuze… is het belangrijk dat de lijnvoering in je borduurwerk benadrukt wordt, dan kies je een kleur bij de donkere kralen, wil je dat de kralen als het ware zweven op de ondergrond, kies dan een kleur die wegvalt in de lichte ondergrondstof.
  • Je gebruikt lichte of transparante kralen op een donker gekleurde ondergrond kies dan een kleur die wegvalt tegen de ondergrondkleur, licht garen op een donkere ondergrond trekt altijd erg veel aandacht.
  • Of ga experimenteren! Een transparante kraal kan ook met een felgekleurd garen of zelfs metallic garen geborduurd worden en kan dan de kleur van het garen reflecteren.
×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

MASTERLY THE HAGUE, #PROJECTOAKLEAVES
patronen overnemen op stof

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
donderdag, 30 november 2023