over licht en zicht op borduren

artdubrodeur Art du Brodeur

als we het over borduren hebben, gaat het vaak over technieken en materialen, maar vergeten we een aantal basisvoorwaarden...

zorg voor helder licht op je werk, zodanig dat je zelf geen schaduwen op je werk veroorzaakt. In de oude borduurateliers stond het borduurraam altijd voor het raam, liefst op het noorden, om optimaal daglicht op het werk te hebben. Bij gebrek aan goed daglicht kies ik voor kleine vloer-LED-lampjes van IKEA, die zijn goed te richten en te verplaatsen, staan niet in de weg en blijven ook gewoon staan als je je raam omdraait. Natuurlijk is een daglichtlamp helemaal ideaal, en gelukkig ook steeds beter te krijgen.

Zicht…. Veel pijnklachten zijn te herleiden tot zichtklachten, waardoor je een verkeerde verkrampte houding aanneemt om toch te kunnen werken. Onderzoek wat je optimale zichtafstand tot je werk is, en of je zicht dan ook echt voldoende is voor het werk dat je wilt gaan doen. Vaak is het comfortabeler om je borduurraam hoger dan standaard tafelhoogte te hebben, zodat je niet de neiging hebt teveel voorover te leunen om goed zicht op je werk te hebben. Blijk je toch scherper te willen zien, gebruik dan een leesbrilletje, of als je brildragend bent, een opzet brilloupe met verwisselbare lenzen. Of investeer in een "borduurbril"… ik heb een bifocale bril speciaal laten maken met een leesafstand op 20 cm, zodat ik dichterbij m'n werk kan komen dan normale leesafstand, het leesgedeelte is groot, en een kleine rand bovenin voor veraf, zodat ik toch scherp zie als ik opkijk.

Ik raad vooral af om met een staande loupe of een zg borduurloupe te gebruiken. Een borduurloupe is bedoeld om met een koord om je hals afgesteund tegen je borst te staan, waardoor je een geforceerde houding aan moet nemen, met een moeizame knik in je hals, een staande loupe dwingt je ook om je houding aan te passen aan de stand van de loupe, waardoor je onbewust je houding forceert… daarbij zal die loupe je waarschijnlijk in de weg zitten bij het gebruik van een lunevillenaald omdat je de loupe te dicht op de stof moet plaatsen voor genoeg scherpte.

Bedenk dat je nooit de hele tijd heel precies naar je werk hoeft te kijken, je kan altijd even ontspannen vanaf het moment dat je je naald op de juiste plek hebt ingestoken, het is dan alleen een kwestie van je steek afmaken.


×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Borduurwerken ontwerpen
Broderie d’art, borduren met de lunevillenaald

Related Posts

 

Comments 4

Guest - Joke on woensdag, 14 april 2021 18:59

leuk weer! En zo belangrijk om op je houding te blijven letten. Helpend deze tips

:D leuk weer! En zo belangrijk om op je houding te blijven letten. Helpend deze tips
Monique van Munster on woensdag, 14 april 2021 19:04

graag gedaan!

0
graag gedaan!
Already Registered? Login Here
dinsdag, 16 juli 2024