over naald en draad, deel 1

IMG_20210223_125240234 #petitesastuces...

BORDUURNAALDEN

Naalden werden in de prehistorie al gebruikt. Ze werden toen van been of hout gemaakt. Kleding werd onder andere gemaakt uit dierenhuiden die met naald en draad in de benodigde vorm werden gestikt.

Borduurnaalden zijn er in verschillende types en diktes, de keuze van je naald is afhankelijk van je garen en je ondergrondstof. Naalden met een scherpe punt gebruik je op niet aftelbare stof, waar je steken dus niet afhankelijk zijn van het weefsel. Met een scherpe punt kan je overal insteken en heb je alle creatieve vrijheid in je steekkeuze en structuren. Een naald met een stompe punt wordt met name gebruikt op aftelbare stoffen waar de steken allemaal een bepaalde grootte moeten hebben, met die stompe punt glij je makkelijk tussen de weefseldraden door zonder in de weefseldraden te beschadigen. De keuze van een naald met of zonder scherpe punt wordt dus bepaald door de ondergrondstof en de technieken die je wil toepassen.

De dikte van je borduurnaald wordt bepaald door de dikte van het garen dat je wil gebruiken. Het garen moet allereerst goed door het oog van de naald passen, maar nog belangrijker is dat de naald dik genoeg moet zijn zodat de naald genoeg ruimte in de stof vrijmaakt om de draad er gemakkelijk door te halen.

Als een draad door het oog van de naald getrokken wordt vormt de draad als het ware 2 schouders die tegen de stof aan botsen, als het gat dat de naald openduwt te klein is wordt de naald tegen gehouden, je moet dan met kracht de naald door de stof heen trekken en de draad beschadigd doordat er kracht op uit wordt geoefend. Daarom moet een naald dus altijd zo dik zijn dat er een dubbele draad door het gat heen kan waardoor de borduurdraad niet beschadigd. Voor grote gaten door een dikke naald hoef je niet bezorgd te zijn, het gat wordt opgevuld door het garen waarmee je borduurt, en ook een scherpe naald snijd niet door de stof maar duwt alleen het weefsel open om ruimte voor het borduurgaren te maken. Is je borduursteek eenmaal gemaakt dan zal de stof vanzelf weer dichttrekken. 

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Broderie d'art in Haute Couture
Borduurwerken ontwerpen

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
dinsdag, 30 april 2024