over naald en draad, deel 3

specialenaalden V l n r: borduurnaald met punt, borduurnaald zonder punt, sashikonaald, blindemansnaald, gebogen chirurgische hechtnaald, kralennaald, platte 2-ogige naald

nogmaals over borduurnaalden, in dit blog schreef ik al eerder over borduurnaalden, nu wil ik graag een paar bijzondere naalden benoemen.

Sashikonaalden zijn japanse naalden die speciaal ontwikkeld zijn voor sashiko, een japanse borduurtechniek van kleine rijgsteekjes, die niet groter mogen zijn dan een rijstkorrel. Sashiko is ontstaan in Japan toen arbeiders geen versieringen groter dan een rijstkorrel mochten maken, het is een borduurtechniek waarin vlakken gevuld worden met rijgsteken ter grote van die ene rijstkorrel. Het bijzondere van deze naalden is dat ze heel erg scherp zijn, en zo dik dat het oog van de naald geen verdikking in de naald vormt, daarbij is het oog iets platter, zodat de naald zonder tegenwerking makkelijk door veel lagen stof kan zonder dat de schouders van de draad tegen de stof aan stoten. Deze naalden zijn speciaal voor deze borduurtechniek ontwikkelt, maar deze naalden zijn ook erg fijn om te gebruiken als je met bijzondere en kwetsbare garens werkt.

Blindemansnaalden en chirurgische gebogen naalden gebruik je speciaal voor het afwerken van losse draadjes. Deze naalden hebben geen gewoon oog, maar een wigje waardoor je het draadeind kan trekken om deze weg te steken. De gebogen chirurgische naald kan ook eg handig zijn om een borduurwerk in een houten borduurring vast te naaien, zeker als je die met een naaldentang gebruikt, je kan dan in hoekjes waar je anders nooit kan komen.

Kralennaalden zijn hele dunne en flexibele naalden met een relatief groot oog, die goed te gebruiken zijn met naaimachine garens, metallic garens en fil a gant. Doordat deze naalden zo dun zijn buigen ze makkelijk en gaan ze al snel naar je hand staan. Ik gebruik een kralennaald eigenlijk altijd als ik met machinegaren of fil a gant werk om kralen, pailletten, gouddraad of chenille en andere materialen op te borduren.

Platte 2-ogige naald voor metaalborduurwerk. Dit is een handgesmeed zilveren naaldje met 2 vierkante ogen wat speciaal voor borduurwerk met metallic strips gemaakt wordt. Dit is een traditionele vorm van borduurwerk die met name in Indië en het oude Ottomaanse Rijk beoefend werd.

Deze, en nog andere naalden zoals chenillenaalden, tapisserienaalden, frivoliténaalden vind je hier in de webshop

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Over uithalen en opnieuw beginnen....
Hoe en waarom gebruik je een borduurraam?

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
woensdag, 22 mei 2024