Over uithalen en opnieuw beginnen....
Een verslag van het maakproces van de granaatappel.
Dit vrije werk heb ik gemaakt als afscheidscadeau voor een collega, ik heb gekozen voor het symbool van de granaatappel. De granaatappel staat voor vruchtbaarheid, rijkdom en overvloed, en diversiteit in eenheid. In dit werk heb ik willen verbeelden dat er een begin is gemaakt in de samenwerking tussen verschillende organisaties, er is een zaadje geplant dat hopelijk uit zal groeien tot een sterke samenwerking.
Vaak, of eigenlijk meestal ontstaat een werk onder m’n handen, en wordt het uiteindelijk anders dan ik eerst voor ogen had, maar beter omdat ik m’n plannen heb herzien en beter naar de materialen heb geluisterd en daarop heb afgestemd.
ik kreeg een vraag of ik ook eens iets kon vertellen over hoe je nou kiest voor een bepaald materiaal om mee te werken en hoe je omgaat met moeilijke materialen.... vanmiddag was ik bezig met een lintje wat niet wou wat ik wou..... en ik merkte dat er geen moeilijke materialen bestaan, maar dat ik soms iets verwacht waar het materiaal niet voor geschikt is.... ik ben het lintje op een andere manier gaan gebruiken en dat lukte wel.... het is het luisteren naar wat het materiaal wil en kan, en het niet je wil opleggen....
Uiteindelijk is alles in dit ontwerp op een andere manier uitgevoerd dan ik tevoren had gedacht! De schil van de granaatappel dacht ik met een soepel lint te borduren, maar dat werd veel te grof, het was veel mooier toen ik het lint op ging naaien, dus ik heb wel het materiaal gebruikt dat ik voor ogen had, maar een andere techniek die beter bij het materiaal paste.
De granaatappelpitten wilde ik vormgeven in een combinatie van borduursteken met zijden garens en kralenwerk…. De eerste borduursels had ik al gemaakt toen ik de kralen ging toevoegen… het was na 2 kralen al duidelijk dat 3 soorten kralen die ik had uitgezocht om mee te werken erg mooi waren maar niet pasten in deze samenhang, er bleven 2 kralen over, mat rood in 2 formaten. Deze kralen gaven veel meer het effect dat ik wilde dan ik met de combinatie met borduursteken kon bereiken, dus heb ik het hele vlak met kralen gevuld over de borduursteken heen, onregelmatig en beide formaten afgewisseld.
Een koordje dat ik langs de kern wilde borduren heb ik weer uitgehaald en ik ben overnieuw begonnen met een koordsteek van cannetille wat er beter past. Nadat ik met rode cannetille de asymmetrie van het ontwerp had benadrukt was het werk naar mijn inzien in balans en klaar om afgewerkt te worden…..
Ik vond het niet genoeg om de granaatappel waar ik een speld van had gemaakt zo aan te bieden, dus heb ik een houten borduurring omkleed met dupionzijde en gedeeltelijk geborduurd met dezelfde kralen als de granaatappel, aangevuld met rode facetkralen, om een beeld van overvloed te creëren.
When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.
Comments