COVID-19 MAATREGELEN IN HET ATELIER

 

In het atelier werk ik conform de richtlijnen van het  Protocol Sector Cultuureducatie en -participatie en het protocol van de Branchevereniging Modeambachten 

Bezoekers zijn op afspraak nog steeds welkom in het atelier voor informatie over lessen en voor de aanschaf van borduurmaterialen.

In het atelier zijn handgel, papieren doekjes en wegwerpmaskers ter beschikking van cursisten en bezoekers.

Het atelier bied conform deze protocollen slechts plaats aan max 2 cursisten, die van elkaar afgeschermd worden door een transparant scherm. Tijdens instructie waarbij cursisten op mijn handen moeten kunnen kijken is mijn werkplek afgeschermd, bij instructie waarbij ik als docent de cursist op minder dan 1,5m benader maak ik gebruik van een spatmasker. Bij verplaatsing door het atelier worden de cursisten verzocht een mondmasker te dragen, of gebruik te maken van een spatmasker, deze zijn te leen en ook te koop in het atelier(á €7,50)

Voorafgaand aan een lesdag zal ik contact opnemen met de cursist voor de bekende gezondheidscheck van de RIVM. Iedere lesdag wordt op de dag zelf betaald, contant, met pin ( ook contactloos) of met een betaalverzoek. Kortingen van een lespakket van meerdere lessn worden zoals vermeld in de laatse les verrekend.

 

FOTOBLOG #projectOakleaves #Masterly2021

 

In september 2021 zal ik deelnemen aan Masterly The Hague, een kunst en ambachts biënnale rondom de Hofvijver in Den Haag. Het thema van deze biënnale is "Ode aan het Nederlandse landschap". De geselecteerde deelnemende ontwerpers, kunstenaars en ambachtsvakmensen laten zich inspireren door een selectie van kunstwerken uit de collectie van Hoogsteeder & Hoogsteeder. In dit fotoblog zal ik steeds details van mijn werk voor deze biënnale laten zien. Geïnspireerd door het schilderij van Jasper van der Lanen ( onderaan dit blog) borduur ik eikenblaadjes van 4x2 cm in goud- oker- en bronstinten in verschillende borduurtechnieken zoals goudborduurwerk en vrije interpretaties van broderie d'art en freestyle borduurwerk

 

curated by @nicoleuniquole 

in cooperation with the @hoogsteder_museum_foundation

#masterlythehague

#masterlythehague2021

#biennale2021

#oldmasterpaintings

#nicoleuniquole

#artfestival

#artnews

#dutchlandscape

#royalthehague

#hofvijver

#holland

#dutchmasters

oakleaves22oakleaves23

oakleaves20oakleaves21

oakleaves18oakleaves19

oakleaves17 

oakleaves15oakleaves16

oakleaves13oakleaves14

oakleaves12

oakleaves10oakleaves11

oakleave8oakleave9

oakleave6oakleave7

oakleave5

oakleave3oakleave4

oakleave1oakleave2

 

landschap van der Lanen

Het schilderij waardoor ik mij laat inspireren

Jasper van der Lanen

Antwerp ca. 1592 - after 1626 Antwerp

Landscape with Bagpipe Player

Panel, 48 x 71 cm
Hoogsteder & Hoogsteder, The Hague

 

Hoogsteeder Den Haag

Het pand van Hoogsteeder & Hoogsteeder aan de Lange Vijverberg in Den Haag

Het atelier

 

In 2010 startte ik met een atelier in Delft, onder schooltijd van m’n kinderen. Eerst alleen gericht op de verkoop van eigen viltwerk, maar al snel komt de vraag naar workshops. In 2013 verhuisden we naar Tilburg, in het Dwaalgebied. Een gebied in het centrum met oude huizen, waarin veel creatieve concepten ontspruiten. Hier vestig ik het atelier BY MONIQUE, geef ik cursussen in vilten en verschillende borduurvormen zoals freestyle borduren, perzisch ajour en naaldkant. Eerst nog met name in de vorm van losse workshops, maar al snel ook in jaarcursussen zoals creatief textiel. Ik wil het oude vakmanschap behouden en toepasbaar maken in deze tijd. Ik geef deze lessen omdat ik m’n vaardigheden en kennis niet alleen voor mijzelf wil houden: ik wil mijn kennis delen met anderen en mensen meenemen in m’n eigen textiele avontuur. Daarnaast begon ik de eerste handwerkmaterialen die in de cursussen gebruikt worden te verkopen. De winkel is inmiddels gespecialiseerd in haute couture en goudborduurwerk materialen.

 

Na mijn kennismaking met broderie d’art verlegde mijn interesse zich van vilt naar de mogelijkheden in haute couture borduurtechnieken. Een vriendin die tevens tekstschrijver is kreeg het werk te zien: ‘Wat een monnikenwerk’, was het eerste wat ze zei. ‘Nee’, verbeterde ze zichzelf, ‘Moniquenwerk’. Deze vondst vond ik zo mooi, dat ik hem meteen heb vastgelegd en het atelier een naamsverandering kreeg: Moniquenwerk Broderie d’art. Monnikenwerk heeft voor mij een dubbele betekenis, niet alleen is het heel precies werk, maar ook meditatief. Steeds herhaal je dezelfde handeling, dezelfde steek en zo ontstaat iets moois."

 

Tijdens een jaarcursus ontstond de vraag naar meer lessen in broderie d’art-technieken. Daaruit zijn verschillende jaarcursussen en masterclasses op het gebied van broderie d’art en aanverwante technieken zoals goudborduurwerk en passementerie ontstaan. Het atelier biedt tegenwoordig lessen en bijscholing aan voor verschillende nivo’s, van handwerkliefhebsters die meer verdieping zoeken, tot coupeuses en kleermakers, hoedenmakers, restauratoren en professionals uit bruidsateliers en theaterkostuumateliers. Daarnaast wordt ik steeds vaker gevraagd voor bijzondere evenementen:

 

- Samen met Nelleke Rimmelzwaan jureren bij een landelijke wedstrijd van Dankaerts modevakscholen,

 

- een interview voor "In de Buurt Tilburg"

 

- een interview voor het programma "CulTuur", van de omroep Tilburg

 

- Een lezing over Broderie d'art voor vereniging Merkwaardig,

 

- als expert bijgedragen aan diverse artikelen op de website "Modekoningin Maxima", 

 

    van Naald tot Draad deel 1

 

    van Naald tot Draad deel 2

 

    van Naald tot Draad deel 3

 

- als expert bijgedragen aan het boek "De Magie van Máxima", door Josine Droogendijk

 

- Bijscholingen als gastdocent bij diverse ROC's,

 

- Erkend leerbedrijf, aanbieder van stageplaatsen voor specialisten mode/maatkleding

 

- Studie-avonden bij verschillende afdelingen van de Branchevereniging Mode Ambachten 

 

- Workshops en Masterclasses in Museum de Kantfabriek

 

- Deelname aan de jubileumexposite in Museum de Kantfabriek 'Technieken die stoffen bewerken en verwerken'

 

- Ontvangst van verschillende groepen met demonstraties in het atelier.

 

Etalage atelier

 

 

Atelier Moniquenwerk Broderie d'art

Nieuwlandstraat 22

 

5038SN Tilburg

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

tel:06-45921256

Openingstijden zijn alleen op afspraak mogelijk op woensdag, donderdag en vrijdag van 12.00- 17.00, kijk voor details in de AGENDA en neem contact op om een afspraak te maken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-45921256

   
   
   
   
   
 

 

 

 

 

WWW.MONIQUENWERK.NL 

BENEFIETVERKOOP TER ONDERSTEUNING VAN MUSEUM DE KANTFABRIEK

MONIQUENWERK BLOGT

CURSUSAANBOD, BRODERIE Á LA CARTE

WEBSHOP OP ETSY

FACEBOOK

INSTAGRAM 

AGENDA

FACEBOOKGROEP: FASCINATING TEXTILES

SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF 

LEES HIER M'N RECENTE NIEUWSBRIEF

LINKEDIN MONIQUE VAN MUNSTER

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

ROUTEBESCHRIJVING

 

 

 

 

Samenwerking met ontwerpers en couturiers

Als brodeuse werk ik regelmatig samen met owerpers en couturiers.

Via Facebook kwam ik in contact met couturier Leon Klaassen Bos, ik reageerde op een foto van borduurwerk voor de Haute Coutureweek in Parijs. “Wat gaaf! Wat lijkt me dat leuk om aan mee te werken!” schreef ik in een berichtje op zaterdag. Op maandagochtend zat ik in zijn atelier kraaltjes op een corset te borduren. Tijdens het werken groeit het ontwerp, hierdoor ontstaan m’n typisch organische vormen. Vooraf stem ik met de ontwerper de sfeer van het ontwerp af, daarop borduur ik verder. Gelukkig vertrouwen ze me in mijn werk. Na de Haute Coutureweek heb ik ook meegewerkt aan een show tijdens de Fashionweek in Dubai. Hiervoor maakte ik het borduurwerk voor de top waar de hele outfit omheen ontworpen werd. Deze samenwerking is onlangs weer opgepakt, daarover later meer...

Leon cognac

cognackleurig emsemble Leon Klaassen Bos

Leo nveren                  Leon veren

emsemble met veren Leon Klaassen Bos voor Dubaï Fashionweek

Naast de samenwerking met Leon Klaassen Bos is er ook een samenwerking ontstaan met Chris Ezerman (couturier). De opdrachten die we krijgen, werken we samen uit, zoals een outfit voor het European Master Tailor Congres in Innsbrück.

EMTC Chris Ezerman

ensemble Chris Ezerman voor het European Master Tailor Congres

Gilet Chris

gilet geborduurd op denim ism Chris Ezerman

Sindsdien is m’n handwerk op diverse internationale podia getoond, zoals een jasje dat ik in opdracht van theaterkostuumontwerper Tycho Boeker borduurde voor de vlaamse popzangeres Kate Ryan, voor een concert in het Sportpaleis in Antwerpen.

kate ryan

Kate Ryan in een kostuum van Tycho Boeker, geborduurd door Monique van Munster

Voor Jef Montes borduurde ik ca.14.000 Swarovski-kristallen op een jas gemaakt van experimentele stof die speciaal voor hem geweven is in het Textielmuseum. Daarnaast werkte ik met een aantal cursisten onder hoge tijdsdruk aan de Choë-look die Jef Montes in opdracht van het Festival de la Mode in Hyeres moet maken.

Jef Montes 

Tormenta, jas door Jef Montes, borduurwerk Monique van Munster

jef montes Chloëlook

Chloëlook Jef Montes, voor Festival de la Mode, Hyeres (FR) borduurwerk oa door

team Moniquenwerk olv Monique van Munster