LIJNENSPELEN, een online tekencursus.

lijnenspelen

 

Een online teken- en inspiratie-programma om je “hand”-vaardigheid en gevoel voor verhoudingen te ontwikkelen.

In deze vergaande digitale samenleving nemen we bijna geen pen of potlood meer op om onze ideeën vorm te geven, daardoor verzwakt onze fijne motoriek en de vaardigheid om in een vloeiende beweging lijnen te tekenen. Door de grote stroom aan beeld-informatie gaan beelden snel aan ons voorbij zonder dat we nog de rust nemen om in detail iets te bestuderen. Uit ervaring weet ik dat je echt goed in detail gaat kijken als je iets probeert na te tekenen of zelf een structuur probeert te tekenen. Door liefst iedere dag even tijd te nemen om een kleine tekening te maken school je je oog voor detail en gevoel voor verhoudingen en wat nou die “kloppende” tekening of vorm is. Daarnaast is het een fijn moment voor jezelf, waarin je niet hoeft te presteren, alleen maar te spelen met lijnen.

De oefeningen/suggesties zijn er op gericht dat je meer routine krijgt in het tekenen van organische vormen en lijnen, door regelmatig een pen ter hand te nemen zal je merken dat je steeds makkelijker een vloeiende lijn kan zetten en je fijne motoriek verbeterd.

Inspiratie bied ik je vanuit kunst uit verschillende periodes in de kunstgeschiedenis. Ik haal mijn inspiratie uit de boeken van W.Kandinsky en Johannes Itten, beide docenten aan het Bauhaus, en Ernst Haeckel, wetenschapper/kunstenaar die de natuur op microscopische schaal bestudeerde en vastlegde in prachtige prenten, het gebruik van lijnen in de schetsen van Rembrandt, de schetsen van V. van Gogh, Ha Bun Su, en de prenten van M.C. Escher.

Wat kan je verwachten: 5x per week, 4 weken lang, een lesbrief waarmee je zelf aan de slag gaat. Het kan een tekening van mijn hand zijn, of een detail uit een kunstboek, of een foto van een organische structuur. Geïnspireerd door deze lesbrief ga je tekenen, kleine schetsen waar je 5-10 minuten over doet, gewoon met een fineliner of potlood… het is niet het resultaat wat telt, maar de oefening, het opbouwen van routines en het scholen van je fijne motoriek. Het gaat in dit programma niet om unieke inhoud of beeldmateriaal, dat is overal op het internet in ruime mate te vinden, maar om de stimulans die van dit programma uit gaat.

Kosten voor deze online cursus €45,-

Deze cursus is hier in de webshop te bestellen. 

Voor deze cursus heb je genoeg aan een schetsblokje en een fineliner.

Waarom lijnenspelen voor borduur-sterren?

Borduren begint altijd met een steek uit de stof en op een ander punt weer in de stof, dit is de basis voor bijna alle borduursteken. Hiermee heb je een streepje gezet, met meer streepjes ontstaat een lijn, met meer lijnen kan een vlak ontstaan… Door met lijnen te spelen ontwikkel je inzicht in de mogelijkheden, die je daarna in borduurwerk toe kan passen.