Het atelier

In 2010 startte ik met een atelier in Delft, onder schooltijd van m’n kinderen. Eerst alleen gericht op de verkoop van eigen viltwerk, maar al snel komt de vraag naar workshops. In 2013 verhuisden we naar Tilburg, in het Dwaalgebied. Een gebied in het centrum met oude huizen, waarin veel creatieve concepten ontspruiten. Hier vestig ik het atelier BY MONIQUE, geef ik cursussen in vilten en verschillende borduurvormen zoals freestyle borduren, perzisch ajour en naaldkant. Eerst nog met name in de vorm van losse workshops, maar al snel ook in jaarcursussen zoals creatief textiel. Ik wil het oude vakmanschap behouden en toepasbaar maken in deze tijd. Ik geef deze lessen omdat ik m’n vaardigheden en kennis niet alleen voor mijzelf wil houden: ik wil mijn kennis delen met anderen en mensen meenemen in m’n eigen textiele avontuur. Daarnaast begon ik de eerste handwerkmaterialen die in de cursussen gebruikt worden te verkopen. De winkel is inmiddels gespecialiseerd in haute couture en goudborduurwerk materialen.

Na mijn kennismaking met broderie d’art verlegde mijn interesse zich van vilt naar de mogelijkheden in haute couture borduurtechnieken. Een vriendin die tevens tekstschrijver is kreeg het werk te zien: ‘Wat een monnikenwerk’, was het eerste wat ze zei. ‘Nee’, verbeterde ze zichzelf, ‘Moniquenwerk’. Deze vondst vond ik zo mooi, dat ik hem meteen heb vastgelegd en het atelier een naamsverandering kreeg: Moniquenwerk Broderie d’art. Monnikenwerk heeft voor mij een dubbele betekenis, niet alleen is het heel precies werk, maar ook meditatief. Steeds herhaal je dezelfde handeling, dezelfde steek en zo ontstaat iets moois."

Tijdens een jaarcursus ontstond de vraag naar meer lessen in broderie d’art-technieken. Daaruit zijn verschillende jaarcursussen en masterclasses op het gebied van broderie d’art en aanverwante technieken zoals goudborduurwerk en passementerie ontstaan. Het atelier biedt tegenwoordig lessen en bijscholing aan voor verschillende nivo’s, van handwerkliefhebsters die meer verdieping zoeken, tot coupeuses en kleermakers, hoedenmakers, restauratoren en professionals uit bruidsateliers en theaterkostuumateliers. Daarnaast wordt ik steeds vaker gevraagd voor bijzondere evenementen:

- Samen met Nelleke Rimmelzwaan jureren bij een landelijke wedstrijd van Dankaerts modevakscholen,

- een interview voor "In de Buurt Tilburg"

- een interview voor het programma "CulTuur", van de omroep Tilburg

- Een lezing over Broderie d'art voor vereniging Merkwaardig,

- als expert bijgedragen aan diverse artikelen op de website "Modekoningin Maxima", 

    van Naald tot Draad deel 1

    van Naald tot Draad deel 2

    van Naald tot Draad deel 3

- als expert bijgedragen aan het boek "De Magie van Máxima", door Josine Droogendijk

- Bijscholingen als gastdocent bij diverse ROC's,

- Erkend leerbedrijf, aanbieder van stageplaatsen voor studenten van de opleidingen voor creatief vakman

- Studie-avonden bij verschillende afdelingen van de Branchevereniging Mode Ambachten 

- Workshops en Masterclasses in Museum de Kantfabriek

- Deelname aan de jubileumexposite in Museum de Kantfabriek 'Technieken die stoffen bewerken en verwerken'

- Ontvangst van verschillende groepen met demonstraties in het atelier.

- Deelname aan Masterly the Hague 2021, lees er meer over in deze blogs: 

MASTERLY THE HAGUE, #PROJECTOAKLEAVES

#Project Oakleaves @Masterly Den Haag, een terugblik.....

-interview over werk maken van je passie in de Vriendin

Vriendin

Etalage atelier

Atelier Moniquenwerk Broderie d'art

Nieuwlandstraat 22

5038SN Tilburg

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

tel:06-45921256

Openingstijden zijn alleen op afspraak mogelijk op woensdag, donderdag en vrijdag van 12.00- 17.00, kijk voor details in de AGENDA en neem contact op om een afspraak te maken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-45921256