In 2023 bestond het atelier 10 jaar in Tilburg, op 20 september 2013 werd het atelier geopend door Rinus Sprong, toen nog onder de naam Atelier By Monique.

Inmiddels is de naam verandert in Moniquenwerk Broderie d’art en heb ik mij gespecialiseerd in haute couture borduurtechnieken, goudborduurwerk en freestyle borduurtechnieken.

De kroon op mijn ontwikkeling als borduurster is de opname van Broderie d’art en goudborduurwerk in de inventaris van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, lees hier het persbericht. Om hiervoor in aanmerking te komen heb ik een uitgebreid borgingsplan moeten schrijven.

 

De officiële ondertekening van het inschrijvingscertificaat vond plaats op VRIJDAG 3 NOVEMBER door Pieter van Rooij, adviseur erfgoedzorg bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, Arie Koelemij  en Sandra de Leeuw, voorzitter Branchevereniging Mode Ambachten

Op vrijdag 3 november was het dan zover: Broderie d’art is bijgeschreven in de inventaris van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed! Een mooi moment voor BMA-lid Monique van Munster van Moniquenwerk ecole de broderie d’art, maar ook voor het ambacht.
Het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed draagt met de inventaris bij aan de actieve borging van vele uiteenlopende voorbeelden van immaterieel erfgoed in Nederland. En daar hoort Broderie d’art nu ook bij.
Om bijgeschreven te kunnen worden in de inventaris heeft Monique een uitgebreid borgingsplan moeten schrijven, waarin zij aantoont wat de waarde is van het ambacht en hoe zij bijdraagt aan het borgen en doorgeven van de kennis die ze heeft over broderie d’art en goudborduren. Al haar inspanningen werden vrijdag 4 november bekroond met de ondertekening van het certificaat van bijschrijving door Monique zelf, Pieter van Rooij van het Kenniscentrum, Sandra de Leeuw van de BMA en Arie Koelemij.
We hebben dit feestelijke moment gevierd met een hapje en een drankje in Moniques atelier in Tilburg. Tevens hebben we daar het tienjarig bestaan van het atelier op deze plek gevierd. Opname in de inventaris van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed is toch een prachtige bekroning van 10 jaar Moniquenwerk! Van harte gefeliciteerd!
 
Sandra de Leeuw, voorzitter Branchevereniging Mode Ambachten