Persoonlijke ontwikkeling in een ambacht

20190905_150515 Broderie d’Art met diverse technieken: lunevilleborduurwerk, Goldwork, Passementvlechten en freestyle borduurwerk

Broderie d'Art is een stijl van werken op het kruispunt van ambacht en kunst. 

Kunst, omdat borduren een ambacht is dat als medium toegepast kan worden in allerlei kunstuitingen, van conceptuele kunst met een boodschap, mode en haute couture, decoratieve kunst en vormgeving tot figuratieve weergave van de natuur. Om je daarin te ontwikkelen is het niet alleen van belang dat je in staat bent conceptueel te denken, maar ook om je ambachtelijk te scholen. De kern van broderie d'art is zoals bij alle ambachten: kennis, vaardigheid en inzicht

Kennis:

  • de technische kennis met de lunevillenaald en van vele andere borduurtechnieken, handwerktechnieken en andere handvaardigheden.
  • textiele warenkennis, welke stoffen kan ik op welke manier toepassen om tot het gewenste resultaat te komen.
  • kennis van eigenschappen van alle materialen die je gebruikt: welke kralen, pailletten, borduurgarens en alle andere materialen kunnen mijn beeld vormgeven.


Vaardigheid:

  • technische vaardigheden in een breed scala aan technieken, niet alleen het borduren met de lunevillenaald, maar zoveel mogelijk borduurtechnieken zoals goldwork, freestyle broderie, naaldkant, frivolité… Daarnaast zijn vooral ook oplossingsgerichte vaardigheden van belang, hoe ga je te werk als iets niet zo gaat als je wil of verwacht.

Inzicht:

  • hoe en waar pas je welke technieken techniek toe, welke materialen passen daarbij, hoe combineer je technieken en materialen...

Al deze 3 aspecten van het ambachtelijk borduren zijn te ontwikkelen door scholing, en vooral door veel te doen en uit te proberen. Daarbij heb je een bepaalde vorm van zelfkritisch vermogen nodig dat zich al doende kan ontwikkelen: ben je tevreden met iedere steek die uit je handen komt of wil je jezelf verbeteren, haal je je werk uit of laat je het zitten? (met het risico dat je oog altijd over hetzelfde detail blijft struikelen) Door meer technieken te beheersen heb je minder beperkingen in de uitvoering van je idee, met kennis van veel verschillende soorten materialen heb je een breder palet aan mogelijkheden. Door jezelf te blijven scholen wordt je steeds meer meester over de materie, ontwikkel je vakmanschap.

Het inzicht in vorm en toepassing kan je verder ontwikkelen door veel te kijken naar kunst en toegepaste vormgeving. Ook als het niet direct met borduren of mode te maken heeft kan het bestuderen van kunstzinnig werk je feeling voor verhoudingen ontwikkelen. Die feeling zal je ook nodig hebben in het ontwerpen van je eigen werk om tot een harmonisch geheel te komen. Daarnaast kan het zinnig zijn jezelf te scholen in intuïtief tekenen, te spelen met lijnen en vormen om zo je eigen vormtaal te ontwikkelen. 

bij de foto's: Een borduurwerk met verschillende borduurtechnieken: luneville borduren, goldwork, passementvlechten en draad opnaaiwerk. Dit borduurwerk heb ik als applicatie op een jasje genaaid. Het werk is geïnspireerd op de "Sterrennacht" van Vincent van Gogh

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

over stoffen...
over naald en draad deel 2

Related Posts

 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
donderdag, 30 november 2023